Bilgisayar bilimlerinin ve buna paralel olarak silikon vadisindeki devlerin kronolojileri, YZ’nin kavramdan gerçeğe dönüşmesinin adım adım ilerleyişini bu kitapta bulabilirsiniz. YZ nin geleceğine dair iyi ve kötü senaryolar, tahminler de bu kitapta.
YZ kabilelerinin faşist tutumuna çok fazla değiniyor, istatistiklerle de bunu ispat ediyor, aksini söyleyen olmuş mudur bilmiyorum.
Çin ve ABD’nin YZ’yi farklı güdümlerde oluşturma faaliyetleri, ticari ve kamusal fikirlerine bakış, bizi bekleyen tehlikeler ve olumlu yönler.
Yazarın geleceğin YZ Merkezi’ni Kanada’da gösterme çabasının saçmalığı haricinde (üstelik isim de vererek anlamsız bir şekilde) okunması gereken başlıklar içerikler mevcut. Geleceğin senaryoları kısmı yani yazarın kendinden kattıkları çok anlam ifade etmedi.
Kitaptan alıntılar
Shannon(Claude) bilgisayarların iki katmanı olduğunu fark etmişti: fiziksel katman(kap) ve mantıksal katman(kod).
Bizler de kap (bedenlerimiz), program (otonom hücre fonksiyonları) ve veriden (DNA’mız ve onunla uyumlu doğrudan ve dolaylı duyusal bilgiler) ibarettik.
Kabileler genellikle kurallara ve ritüellere uyar, bu yüzden yapay zekâ kabileleri için gerekli başlangıç şartlarını inceleyelim. İlk şart sıkı bir üniversite eğitimi.
Yapy zeka kabileleri kadınların ve bazı azınlıkların dışlandığı, düz ve yavan bir kültürü aşılıyor.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu, yapay zeka ile ilgili bir dizi projeye ve teknolojiye büyük yatırımlar yaparken ordunun araştırma enstitüleri de Çin savunma endüstrisi ile ortak çalışıyor.
Çin yapay zekayı itaatkar bir nüfus yaratmak için kullanıyor.
Yapay zeka destekli çok yönlü mikrofonlar ve akıllı kameralar artık Şangay otoyollarını ve sokaklarını kaydediyor. Aşırı derecede korna çalan sürücülere Tencent’in WeChat aracılığıyla otomatik olarak ceza kesilirken adları, fotoğrafları ve ulısal kimlik kartı numaraları yakındaki LED reklam panolarında ifşa ediliyor.
Amerika Birleşik Devletlerinde YZ üç efendiye hizmet ediyor: Amerikan Yönetimi, Wall Street ve Silikon Vadisi.
Avrupa kökenlilerin yaklaşık %15’i kıvırcık saçlı. Buna Afrika kökenli nüfusu ekleyin. Demek ki ABD nüfusu’nun yaklaşık dörtte biri saçını kestirirken zorluk çekiyor; çünkü gerekli tüm araç gereçler düz saçlı insanlar tarafından tasarlanmış ve empati, kapsayıcılık gibi değerler es geçilmiş.
1968 yılında, bilgisayar programcısı ve lisede matematik be fizik öğretmeni olan Melvin Conway, sistemlerin onları tasarlayan insanları ve bu insanların değerlerini yansıtma eğiliminde olduğunu gözlemledi.
Sonuç olarak beyaz sanıkların yanlış bir şekilde düşük riskli olarak etiketlenirken siyah sanıkların yine yanlış bir şekilde gelecekte suç işleme ihtimallerinin iki kat daha fazla olarak belirtildiğini fark ettiler. Algoritmalar içinde kodlanmış çok belirgin bir önyargı olduğunu ortaya çıkardılar.
Araştırmalarında yoğun bir şekilde nicel veriler kullanan profesyonel bir fütürist olarak, belli bir bilgi setiyle bir olayın sonucunu-örneğin bir seçimi-öngörebilmenin mümkün olduğunu söyleyebilirim.
Kişiye göre değişse de insan beyninin saniyede gerçekleştirebileceği en fazla işlem bir eksafloptur, yani saniyede kabaca bir milyar kere milyar(10’dan sonra 18 sıfır) işlem ve operasyon yapabilir.
Neler öğrendim?
- Bloom Taksonomisi
- Break Free / Amper
- Seikilos Yazıtı
- ELIZA
- Doctor Scenario
- DeepMind/WaveNet
- Google Brain/AutoML
- NASNet
- Winogard Şeması
- hızlı ilerle ve çok hata yap /fb
- çabuk ve çok hata yap
- Word2Vec
- DuerOS/Baidu
- ET City Brain
- Tencent/Xiaowei
- Project Maven
- Belt and Road Initiative
- Ayrımın altı derecesi
- Von Neumann darboğazı
- TrueNorth
- Deep Patient
- Kara Kutu Sorunu/ YZ nin karar alışında gözlemleme yetkinliği olmaması-insanlar için
- xiaoice /tay.ai